Follow on Bloglovin

søndag 24. november 2013

Smakebit på en søndag: Setningsskade parade

Jeg begynner søndagsturen her. Paraden. Jeg leser. Jeg leser Setningsskade av Lajla E. Lorentzen. Her er jeg nå, sammen med Bjørn, som bekymrer seg for huset. Og jeg, jeg bekymrer meg for alt og ingenting. Men jeg er ikke Børn. Jeg kan bare lese om han. Og jeg kunne ønske, at bekymringene mine var et hus. Og at jeg og Bjørn kunne bygge det helt rett igjen, slik som med legoklosser. Vi begynner med duplo. Jeg gjorde i alle fall det, som liten. Rød duploklosser. Hvorfor husker jeg de rød best? 

Det spiller ingen rolle, egentlig. Noen har spist frokost. Noen har spist lunsj. Noen har søndagsmiddagen i ovnen. Og jeg har Bjørn i boka. Tenk om det var en ekte bjørn, en levende bamse. Men neida, det er et menneske. Et fantastisk menneske, laget av forfatteren Lorentzen. Jeg liker hvordan hun skriver og driver meg fremover. Jeg liker dialekten, nærheten, ærligheten. Kors på halsen, ti kniver i hjertet.

Her er jeg nå: 


Jeg hadde så mye å gjøre, jeg hadde en rar, liksom øm følelse i foten. Jeg var så omtumla og matt, tankene kvarna rundt meg dag og natt. Det hadde gått noen dager da jeg bestemte meg for å begynne å måle for alvor, etter at krampa var over, og jeg hadde lest om Valla i Dagsavisen - det gikk jo den veien høna sparker med hu, jeg lurte på om hu visste det sjøl- henta jeg målestokken og vateret, en blyant og ei skriveblokk og satte i gang. Det lindra litt, nå er jeg i gang, tenkte jeg. 

Det er første gang jeg er med på smakebit på en søndag. Kanksje fordi jeg aldri er sulten. Jeg får alltid nok inntrykk. Alt er så sterkt, så stort, så levende, uten at jeg trenger å lese mer enn en halv side, kan jeg være veltet. Et ord kan velte meg. Alt er så lite konkret, før noen sier noe. Og da kan et ord bli tusen. Takk for praten, maten, ...

13 kommentarer:

 1. En flott smakebit :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
 2. Tackar för smakbiten.
  Kram Cissi
  http://cissigrip.blogg.se

  SvarSlett
  Svar
  1. Tackar ;)
   Jeg liker svensk besøk. :)

   Slett
 3. Jeg kan ikke si annet enn at det er kjekt med nye "fjes" om søndagen. Måtte sjekke ut denne boken og ser at det er en debutant i år. God grunn til å lese bare det :) Håper du likte boken!
  Skulle likt å vist mer om deg, hvem, hva, hvor ogsåvidere... Uansett kjekt å lese hva du skriver :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, ja, jeg fant også boka gjennom bokbloggere. Og ja, den er veldig flott. Om en annen Elling. Men jeg liker ikke si en annen Elling, for alle er unike. Det er bare en Elling. Og en av akkurat denne Bjørn. Jeg liker boka. Den er levende. Og jeg? Jeg er 29, nesten 30, trengte en håndfast blogg og laget denne. Hyggelig å hilse på deg!

   Slett
 4. Tack för en fin smakbit. Ha en trevlig söndagskväll!

  SvarSlett
 5. Takk for kommentaren, alle som en! Vips det var blitt fire! Ja, jeg virkelig liker boken. Og jeg liker å ha noe håndfast å skrive om. Bøker. Det kan man ha felles, selv om man er i ulik situasjon. Jeg gjemmer meg foreløpig litt mellom hyllene, her på loftet som egentlig er første etasje et sted i Oslo. Utdannelse fra Volda, alder 29, nesten 30. God dag!

  SvarSlett
 6. Tack för smakbiten! Ha en fortsatt bra söndag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, det var jammen så mange som kom på siden min i dag! Det var hyggelig, her på loftet i første etasje. Noen ganger er virtuell utsikt ganske vakker. Takk for fine ord!

   Slett
 7. Tusen takk for smakebit og boktips! Ha en fin kveld:-)

  SvarSlett
 8. Takk for artig smakebit, og velkommen til bloggs.:)

  SvarSlett