Follow on Bloglovin

søndag 3. august 2014

Smakebit på søndag


Marit fra flukten fra virkeligheten er tilbake fra sommerferie og spalten Smakebit på søndag er igjen åpen. Akkurat nå er jeg på side 39 i boken "Den besværlige historien. Ni forsøk" av Thorvald Steen, der han beskriver psykiatr ved Gaustad sykehus fra langt tilbeke. Kortre tilbake, jobbethan der selv. Steen er mer enn samfunnsengasjert og let er etter svar i politik, meneskesyn, behandling og mennesker. Her er utdraget jeg stoppet opp i for å dele:
I 1871 måtte Sandberg medgi at det var vanskelig å få pasientene til å ”fjerne tanken om Fængsel og straff”. Framskrittet skjedde ikke i det tempoet han hadde regnet med ved åpningen av Gaustad i 1855. Troen på at det fantes behandlingsmetoder som kunne kurere psykiske lidelser en gang for alle, beholdt han imidlertid helt til det siste. En av hns kjepphester var dericasjonsterapien, der mn påførte pasienten en fysisk lidelse, for eksempel et sår, for å avlede oppmerksomheten fra den indre verden.

Tilbake til dagens samfunn. Jeg skal bare skrive og redigere bilder i dag. Og kanskje lese litt videre, men sliter fortsatt med lesesperre (les: sperret inne i meg selv). 

16 kommentarer:

 1. Har inte hört talas om vare sig författaren eller boken innan, tack för smakbit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Forfatteren har skrevet flere bøker, romaner for det meste, av personlig karakter. Han har en muskelsykdom, som gjorde at han som 17-åring ikke lenger kunne hoppe på ski. Romanene er godt skrevet. Denne boka er litt tyngre, men likevel interessant.

   Slett
 2. Det hørtes ut som en interessant bok. Han har jo forsåvidt rett i at et sår tar oppmerksomheten vekk, men bare for et øyeblikk. Og da kan man ikke snakke om å bli kurert. Et ord jeg ikke kan fordra, forresten. Kurert. Fra å være seg selv da? Nei, la oss ikke ta den diskusjonen her :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
 3. Heldigvis var dette i 1871, ikke i dag, så kurert bruker man nok ikke nå i den forbindelse. Takk for at du tittet innom bloggen min! Ønsker deg en god søndag!

  SvarSlett
 4. En interessant bok med et interessant tema. Ikke den typen bøker en velger så ofte, men svært godt å lese en gang i blant. Ha en god sommerdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for at du tittet innom! Det er en praktutgave som er fin i bokhylla. Det er to bøker, en han skriver selv og en tynnere der tre forfattere med ulik bakgrunn skriver om boka. Alt kommer i et cover som ligner det som ligger rundt kasetter med dvd-er i.

   Slett
 5. Dette er en bok jeg kan tenke meg å lese. Psykiatrihistorie før og nå, interesserer meg veldig. Leser for tiden Skammens historie, det er så mye grusomt som er gjort i "behandlingsøyemed"- sterilisering og lobotomering av tatere med mer.. utrensking. Psykiatri og politikk var nøye sammenvevd.. Jeg tror og håper det er bedre i dag. det virker i alle fall slik, men vår tid kan utføre andre ovegrep som vi kanskje ikke ser før langt inn i framtiden..

  SvarSlett
  Svar
  1. Boka er en samling med ni essay, og i tillegg følger det med en tynnere bok der tre lesere skriver om boka. Thorvald Steen forsøker å forstå historien om eget og andres liv. Ni forsøk. Noe handler om dype familiehemmeligheter, noe om Gaustad sykehus, noe om politikk... Et bredt spekter, likevel dyptgående i alt.

   Slett
 6. Okänd bok och författare för mig. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! han har skrevet noen gode romaner også. Denne er litt tyngre så jeg leser litt om gangen.

   Slett
 7. Virker som en interessant bok, takk for tips og smakebit.
  Ha en fin søndag videre med skriving og redigering av bilder :)

  SvarSlett
 8. Tack för smakbiten. Det känns som om den psykiatriska vården utvecklats en hel del som tur är.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og boka er så mye mer enn det. Den er samfunn, politikk, sykdom, friskhet, lys og skygge. Og om hvordan ting henger sammen. Og noen ganger ikke.

   Slett
 9. Känner varken till författaren eller boktiteln. Men tack för smakbiten.

  SvarSlett