Follow on Bloglovin

fredag 30. januar 2015

Bokanmeldelse: Kjære søster


Bok: Kjære søster
Forfatter: Alf Kjetil Walgermo
Forlag: Cappelen Damm
Sider: 95
Målform: Nynorsk
År: 2015
Veiledende pris: 259 kr


Kjære søster er en roman om Eli Anne og den døde søstera hennes. Det er en levende bok om døden, sorgen og tomrommet etterpå. Når et ungt menneske dør, står gjerne facebook-veggen igjen.

En stund etter Amalies død, bestemmer Eli-Anne seg for å skrive på veggen hennes hver dag. Hun setter på en innstilling som gjør at bare hun ser det som hun skriver. Hun og kanskje søsteren hun skriver til. Veggen er litt som en minnebok, men også som en slags forlengelse av livet.

Boka er om sorg, savn, kjærlighet, musikk og Patti Smith. Amalie elsket Patti Smith. Og Erlend. Eli Anne elsket også Erlend, og får ikke sagt det mens Amalie lever. Det fines ting de to søstrene ikke fikk ordnet opp i mens Amalie levde, ting de aldri fikk sagt til hverandre.

Foreldrene vil at veggen skal legges ned, men fram til det må skje, skriver Eli Anne. Boka er en samling brev med alle tittelen Kjære søster. De er skrevet fra en deprimert og sorgfull storesøster som elska veslesøstera si.

Målgruppa er ungdom 11-16 år. Jeg skvatt litt da jeg leste det, for boka traff meg midt i blinken og jeg er 31 og kjente meg plutselig ikke voksen nok til å være 31. Greit nok at jeg liker barnebøker fordi de ofte prøver å appellere på to nivåer – også foreldrene som leser høyt. Dette var noe annet. Men nok om alderen min og følelsen av å falle inn i feil målgruppe.

Dette er en leseropplevelse som setter tankene i sving og meg til å skru opp volumet på musikken. Jeg elsker bøker og musikk på en gang.

Boka er lettlest, samstemt, dynamisk, levende og godt levert av Walgermo.


P.S. Jeg leste hele i går kveld.

2 kommentarer:

  1. Hæ, er målgruppa 11-16? Det er det iallfall ikkje eg som har sagt. Boka skal kunne lesast av både ungdom og vaksne. Takk for di 31-årslesing! Beste helsing Alf Kjetil Walgermo.

    SvarSlett
    Svar
    1. I skrivet fra forlaget står det det! Takk for ei god bok som var tankevekkende, vakker og med driv i.

      Slett