Follow on Bloglovin

søndag 21. desember 2014

Siste søndag før jul

I dag er jeg sint. En fra New Zeland fant en tekst hun mente passet på meg, om at jeg leser for å være et annet sted. Men at jeg leser gjør jo at jeg kan snakke om noe folk forstår. Jeg kan høre til her og nå. De gangene jeg orker å lese. Hun misforstod, og jeg ble sint. Jeg kappet av chatten med skarpe ord.

I dag er det smakebit på søndag hos Mari.  Jeg er på side 94 i Det blir aldri lyst her av Tina Åmodt: 

Fordi døren er ulåst, føles det nødvendig og gå inn. Kirkerommet er svakt oppvarmet, dyprøde tepper dekker gulvet. Nesten hele Rufjord kan ses gjenom de buede, høye vinduene. Fra den bakerste benken ser jeg bare himmel. Jeg er så trøtt. 

Det er Sara som snakker i denne boka. Jeg kjenner at jeg er like trøtt. Jeg ser ikke himmel. Men jeg ser for meg den ulåste døra. Jeg har også en slik tildragningskraft mot ulåste rom. Er kirken åpen, skal man gjerne gå inn. Og fotografere. Jeg har fotografert i sykehuskirken og i Withuskatedralen i Praha. 

Jeg er enda sint. Jeg flykter ikke i litteraturen, jeg prøver å binde meg selv til virkeligheten ved å lese som et annet oppegående menneske. Jeg har bare litt for mange sterke følelser inni meg som vipper meg av benken. 

Det er søndag, den siste før jul. Dagens seksordsnovelle blir slik: 
Ny jul. Gammelt nyttår. Lange memoarer. 

9 kommentarer:

 1. Nej, jag kan inte heller se att läsningen skulle vara en flykt. Att fly är något negativt och man vill bort från något. Läsningen är något jag vill till.

  SvarSlett
 2. Tack för smakbiten. Instämmer med Monika här ovan. God Jul!

  SvarSlett
 3. Tack för smakebiten! Önskar dig en god jul. :)

  SvarSlett
 4. Takk for smakebiten. Ha en fin adventsøndag:)

  SvarSlett
 5. Tack för smakbiten. En del tror jag läser för att fly, men man ska inte förutsätta att det stämmer för alla.

  SvarSlett
 6. jag flyr inte heller när jag läser. tvärtom. Det blir aldri lyst her vill jag gärna läsa. jag gillar bilden på omslaget. tack för smakbiten och god jul!

  SvarSlett
 7. Tack för smakbiten och ha en fortsatt trevlig fjärde advent :)

  SvarSlett