Follow on Bloglovin

torsdag 24. juli 2014

Mysteriet mamma – Boken om livet som forsvant

Jeg går igjen i arkivet mitt av bokanmeldelser som jeg ikke har postet på bloggen.


Forfatter: Trude Lorentzen
Sjanger: Dokumentar
ISBN: 9788249513024
Oktober forlag

Dette er fortellingen om Mia, en dame og mor som brått ble psykisk syk midt i livet. Hun begikk selvmord med et hopp fra et usikret sykehusvindu. Det var gress der hun landet, men fallet var syv etasjer langt. Hun etterlot seg en datter på 15. Nå er 15-åringen Trude voksen, mamma selv, journalist og forfatter. Hun elsket mammaen hun hadde for kort. Det ble det heldigvis en lang bok av.  


Trude forsto ikke hva som skjedde med moren den gangen, hvorfor hun ble annerledes enn hun hadde vært, hvorfor Trude ikke lenger var nok til å holde bakkekontakten, hvorfor hun ikke kunne håndtere kjøkkenkniven eller motta en binders til å holde arkene sammen med.

Moren ble ”rar” da hun følte hun ikke var flink nok i jobben. Ingen forstod hva Mia mente, men hun påstod det med hele seg. Trude prøvde å trøste og samtidig holde fasaden av et tenåringsliv oppe. Av og til ble hun frustrert og sinna. 14-åringer blir det. Hvorfor var mamma så rar?

Når Trude som voksen nøster opp i mammas liv, finner hun fortsatt ikke konkrete svar. Hun finner en kvinne som ble psykisk syk, uten at noen visste hvorfor og uten at noen klarte å hjelpe henne. Hun finner fakta og journalnotater, tall og tolkning. Døden tok 2,4 sekunder, men berører likevel flere hele liv. Både i dag og i fremtiden.

Mysteriet mamma er om avmakt, håp, hjelpeløshet, samhold, sorg, livsglede og overlevelse. Det er en kjærlighetsfortelling fra en datter til en mor og kjærlighetserklæring til livet hun gav Trude. Hun lever videre med mann og to barn. To barn som spør om mormor.  Trude forbereder seg på å svare sannheten.


Boken er også om frykten for å våkne en morgen å være en annen. Det er en bok der man innser at ikke alle sår vil eller kan plastres. Det er en bok om at alle kan rammes av psykisk sykdom. Noen overlever, andre ikke. Trudes mamma, ble bare et halvt liv og en bok i hylla mi. Likevel, kommer jeg til å huske mennesket jeg aldri har møtt. Takk til en modig journalist, forfatter, datter og mamma.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar