søndag 9. mars 2014

Smakebit søndag: Den merkelige hendelsen med hunden den natten

Dette blir et smakejafs. Jeg fikk boka levert på døra i går kveld (Jeg klarte ikke vente med å lese denne da jeg først oppdaget den, så jeg sendte en for å handle). Når jeg skriver sendte, tenker jeg på papirfly og andre fly. Men jeg tror han kjørte bil, egentlig. I dag er jeg på side 94. Boka er av Mark Haddon og jeg leser den norske oversettelsen utgitt på Gyldendal. Tittel: Den merkelige hendelsen med hunden den natten. 

Boka er om Christoffer som er femten år og har Aspergers synrom. Han kan veldig mye om matematikk og veldig lite om mennesker. Han elsker systemer, mønstre og sannheten. Han blir sur når noen ommbølerer og flytter på møblene, akkurat som meg. Han liker ikke støvsugeren. Han er redd for kroppskontakt, noen ganger. Han kan mer om matte enn jeg noen gang kommer til å lære, enda han er halvparten så gammel som meg. Vi husker på samme måte. Her er to utdrag fra side 94: 
Hukommelsen min er som en film. Det er derfor jeg husker så godt, for eksempel samtaler som jeg har gjengitt i denne boken, og hva folk hadde på seg og hvordan de luktet, for hukommelsen min fingerer pmtrent som et lydspor. 
Hvis noen spør meg hvordan mor var, kan jeg hente frem mange forskjellige episoder og fortelle hvordan hun var akkurat da. 
Boken han snakker om, er hendelsen med hunden. Han finner en død hund. Den er drept. Han oppsøker plutselig fremmede og snakker med dem, fordi han vil oppklare hundedrapet, begått med høygaffel. 

Boka er levende, morsom, trist, spennende, drivende og drar meg gjennom side for side. Og jeg kjenner, jeg måtte dele denne boka i dag. Et smakejafs en søndag.  

6 kommentarer:

 1. Kan ikke huske å ha lest om den før. Den er nå notert. Måtte inn på Bokelskere.no å lese litt hva andre syntes og det ser ut som om den har mange tilhengere. Takk for prima boktips.

  SvarSlett
 2. Så akkurat at boka er omarbeida til teaterstykke og har premiære på Det Norske teatret i midten av måneden! Hadde vært morsomt å lese boka og kanskje sett stykket etterpå! Nå er jeg ikke så flinkt til å få med meg kulturarangement (faktisk avstand+ dørstokkmila= dårlig kombinasjon), så kjenner jeg meg rett, blir det nok bare boka. Det blir nok ikke dårlig det heller ;o)

  SvarSlett
 3. Snabbt läst, måste jag säga. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 4. Denne har ikke hørt om men den måtte noteres! Tusen takk for boktips og smakebit:-)

  SvarSlett
 5. Tyckte den var bra i början, men var rejält less på den i slutet... Håller tummarna att den håller hela vägen för dig :)

  SvarSlett
 6. Jeg ble ferdig i dag, og likte den. Jeg liker kanskje litt annerledes og jeg kan skjønne at noen steder ble det kanskje litt uforståelig for noen, de færreste kan så my matte og de færreste av oss skriker fordi vi aldri blir fortstått når vi skriker, folk flest forstår meg ikke samme om jeg skriker eller ikke, så jeg slutter å skrike, og smiler i stedet. Og dette var en god bok. Mye trist, mye fint, og alt i alt, en leseopplevelse jeg ikke ville vært foruten.

  SvarSlett