Follow on Bloglovin

søndag 2. februar 2014

Smaken av søndag

Du våkner, kjenner det lukter frokost og vet du ikke er alene. Hadde du vært alene, hadde det ikke luktet frokost. 

Jeg står opp, og derfra, begynner utsettingen. Jeg skal skrive smakebit på søndag, jeg må bare finne roen først. Noe i meg, driver meg rundt i rommet. Verdensrommet. Jeg bruker internett og klarer ikke lande på en eneste side. Er jeg en komét nå, eller bare et hastende stjerneskudd? Hva skjer om jeg faller ned? 

Da faller jeg sammen, tenker jeg, og prøver å åpne boken jeg skulle skrive smakebit fra, sånn at det ikke blir for sent. Sånn at den ligger der før jeg har falt sammen. Snø raser fra taket i dag. Det regner i Oslo by. 

Som alle andre søndager med smakebit, tar jeg del i Flukten fra virkeligheten sin spalte. 
"Vi trenger å ha en vegg i ryggen, du og jeg. Noen ganger er det nok med en håndflate som stryker, andre ganger behøver vi hele reisverk av innsikt og fatteevne for ikke å falle, tumle ned i uforstand og rådløshet og angst. Enkelte ganger er vi hverandres vegg, iblant er du min, men ofte må jeg være din alene, for du snubler og faller så lett. Og da, Gabriel, hender det at jeg blir redd, når jeg ikke selv har noe å holde fast ved, noe å klamre meg til, bare vind og lys og åpent hav, og du ramler utfor all begripelse." 
Det var på baksiden. Og inni boken, ganske tidlig i den. Jeg leser denne boken. Den er et brev. Fra Halfdan W. Freihow. Kjære Gabriel, heter boka. En vakker bok til en autistisk sønn. 
Likevel er det sant at ingen har lært meg mer om at det finnes en sammenheng i alle ting enn du.
Du, tilsynelatende den minst egnede av lærermestere, DU som ikke klarer, ikke våger, alt det vi andre synes er spennende og utfordrende og krevende, alt som er brått og plutselig og uventet, alt som er brudd og endring og forvandling. Du som til og med misliker hjemlige overraskelser, ihvertfall når de opptrer i en annen form enn som presanger, eller kunngjøringer om at vi skal gjøre noe vi har gjort før og som du vet at diu liker, og selv da bør de være varslet og fornberedt i god tid. (…). s. 24

14 kommentarer:

 1. Låter som jobbig bok att läsa, men säkert viktig. Tack för smakbiten och ha en fortsatt fin söndag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes ikek den er trist eller slitosm, den er ekte og vakker. Det tar bare litt tid med meg fordi hodet mitt er overalt og jeg kjenner igjen biter. Puselbiter. Jeg skal lese litt til i dag.

   Slett
 2. Det var en bok jeg ikke hadde hørt om så den må jeg lese litt om :-) Takk for tips og ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Absolutt verdt å både lese om og lese…. Det er om alt fra måker til luft, sirkus til mennesker. Og om å holde sammen.

   Slett
 3. Kjære Gabriel har jeg lest, og synes det er en perle av en bok. Takk for fin smakebit, og ha en fin søndag!

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 5. Det var ett vackert språk och tankvärda ord. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 6. Har ikke hørt om denne boken, men denne må jeg få lest en eller annen gang. Tusen takk for smakebiten og ha en fin kveld:-)

  SvarSlett
 7. Må si jeg også, at jeg likte språket:) Var det første som slo meg, innholdet virker også interessant. Må notere meg denne:) Takk for tips! Ha en videre fin søndag!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg også liker språket. Og bildene. Ordbildene. Jeg har lest to sider akkurat nå. De må få synke inn.

   Slett
 8. Låter lite för finstämt för mig, men tack för smakbiten :)

  SvarSlett
  Svar
  1. :) Ok. Hva betyr finstämt? De ter et svensk uttrykk eller ord jeg ikke helt forstod, jeg prøvde googletranslete men det ble bare til finstemt. Vil du lære meg?

   Slett